۷ اصل دکوراسیون داخلی خانه

دکوراسیون داخلی خانه:

در مورد دکوراسیون داخلی خانه هیچگونه قانون کلی وجود ندارد بلکه امری سلیقه­‌ای و شخصی است که بستگی به عواملی نظیر روحیات و روان فرد، بزرگی و کوچکی خانه، استایل و سبک مورد علاقه، میزان وسایل و… دارد.

در این مطلب سعی می‌­کنیم تا به مهم‌­ترین اصول و نکات دکوراسیون داخلی خانه اشاره‌­ای مختصر و مفید داشته باشیم.

اصل تعادل (Balance):

  • اصل تعادل (Balance):

یکی از اصول بسیار مهم در دکوراسیون داخلی خانه، تعادل است که خود وابسته به یک نکته‌­ی بسیار مهم است؛ رنگ، الگو و بافت در خانه وزن دارند، به عنوان مثال رنگ تیره نسبت به روشن، الگوی شلوغ نسبت به خلوت، بافت زبر نسبت به صاف، وزن بیشتری دارد.

سعی کنید تعادل را به صورت متقارن (وجود مبل یکسان در هر دو طرف) و یا نامتقارن (اجزای غیر یکسان ولی با وزن مساوی) در تمامی اجزاء نشان دهید و توجه داشته باشید که تعادل متقارن، مناسب افراد طرفدار فضای آرام و منظم و تعادل نامتقارن مناسب افراد طرفدار فضای غیر رسمی با کمی هیجان و خلاقیت در دکوراسیون می­‌باشد.

رنگ (Color)

  • رنگ (Color):

یکی دیگر از اصول بسیار مهم در دکوراسیون داخلی خانه، رنگ می­باشد که قادر است از لحاظ بصری، سقف، فضای اتاق و دیوارها را کوچک­تر یا بزرگ­تر و همچنین نزدیک­تر یا دورتر جلوه دهد، به­ صورتیکه رنگ روشن و ملایم به دلیل انعکاس خوب نور، مخصوص خانه­‌های کوچک می­‌باشد و بالعکس.

در این اصل بهتر است تا قانون 60-30-10 اجرا گردد، یعنی 60% خانه (معمولاً رنگ دیوار) را به یک رنگ غالب اختصاص دهید، 30% فضا را به رنگ ثانویه (معمولاً مبلمان، پرده یا فرش) و 10% فضای خانه نیز به رنگ تأکید (مثل گلدان، آثار هنری و…) اختصاص دهید. البته توجه داشته باشید که در رنگ ­کاری نیز اصل تعادل باید برقرار باشد.

الگو (Rhythm)

  • الگو (Rhythm):

الگو نیز یکی از اصول مهم در دکوراسیون داخلی خانه محسوب می­‌گردد که به طراحی یا شکلی گفته می­‌شود که در اثر تکرار شدن ایجاد می‌­گردد.

قانون 60-30-10 نیز در مورد الگوها صادق است. همچنین نوع الگو بستگی به اندازه و نوع کاربرد شما دارد. اگر فضای کوچکی در اختیار دارید، استفاده از الگوهای ساده با رنگ ملایم فضا را بزرگ­تر نشان می‌­دهند و برعکس، که معمولا الگوی راه راه بهترین الگو می‌­باشد که استفاده­‌ی آن در اتاق خواب و فضای خانه به صورت افقی فضای شما را بزرگ­تر نشان می‌­دهد. در مورد آشپزخانه استفاده از هر الگویی دردسر ساز نخواهد بود.

بافت (Texture)

  • بافت (Texture):

هر وسیله‌­ای که در دکوراسیون داخلی خانه به کار می‌­رود دارای بافت است. در واقع بافت به جنس اشیاء مورد استفاده در دکوراسیون داخلی خانه گفته می­‌شود.

بافت نیز دقیقاً مشابه اصول رنگ و الگو می‌­تواند جلوه‌­ی بصری خاصی ببخشد. برای فضاهای کوچک توصیه می­‌گردد تا از بکار بردن بافت درشت، ضخیم و برجسته خودداری شود و در عوض با بافت صاف و صیقلی مانند آینه فضای خانه را بزرگ­تر جلوه دهید.

همچنین جهت طراحی کف خانه، به هر میزان بافت کف ساده‌­تر باشد، فضا بازتر نشان داده خواهد شد. توجه داشته باشید که اگر اصل بافت رعایت نگردد با محیطی خسته کننده و شلوغ روبرو خواهید بود.

اصول مقیاس و تناسب

  • اصول مقیاس و تناسب (Scale & Proportion):

تقریباً می‌­توان بیان داشت که تفکیک دو اصل مقیاس و تناسب در دکوراسیون داخلی خانه سخت بوده و در هم ادغام هستند. منظور از مقیاس، مقایسه‌­ی یک وسیله نسبت به فضای اطراف آن و منظور از تناسب، مقایسه‌­ی یک وسیله نسبت به وسایل دیگر می‌­باشد.

به عنوان مثال در هنگام استفاده از رنگ، استفاده از دو رنگ متفاوت برای دو دیوار روبروی هم، یا مبلمان متفاوت از نظر بافت، رنگ و ارتفاع در دو سمت، منجر به فضای نامطلوب می‌­­گردد. لذا همانطور که مشاهده می‌­کنید اصول مورد استفاده در تمامی اجزاء باید رعایت گردند چرا که نتیجه­‌ی مطلوب نهایی در گرو این امر می‌­باشد.

نورپردازی (Lighting)

  • نورپردازی (Lighting):

نورپردازی نیز یک اصل انکار نشدنی و لاینفک در دکوراسیون داخلی خانه می‌­باشد که علاوه بر نقش اصلی خود، می‌­تواند فضای پر از انرژی برای شما فراهم کند. در نورپردازی هر خانه‌­ای سه نوع کاربرد در دسترس خواهد بود:

روشنایی کلی: منظور همان نورپردازی و تأمین نور اتاق و فضای کلی خانه می‌­باشد.

روشنایی محلی: منظور تأمین نور برای یک فضای یا فعالیت خاصی می­‌باشد. به عنوان مثال تأمین نور (آباژور) برای اتاق کار جهت مطالعه.

روشنایی تأکیدی: این نوع نورپردازی بیشتر جنبه­‌ی تزئیناتی داشته که در آن برای جلب توجه ساختن اشیای زینتی یا عکس‌­های هنری خاص، از پرداخت نور جداگانه استفاده می‌­کنند.

کنتراست یا تضاد (Contrast)

  • کنتراست یا تضاد (Contrast):

یکی از اصولی که می­‌تواند در دکوراسیون داخلی خانه استفاده نمود و البته سلیقه‌­ای بوده و اجباری نیست اصل کنتراست می­‌باشد. این اصل در مورد تمامی اصول قبلی مانند رنگ، نور، بافت و… نیز بکار رفته که به عنوان مثال در مورد تضاد رنگی می‌­توان از چرخه‌­ی رنگ کمک گرفت.

در واقع هدف این اصل جلوگیری از یکنواختی و کسل نشان دادن محیط خانه می­‌باشد و پیشنهاد می‌­کند تا در قانون 60-30-10 از رنگ‌­ها و الگوی متضاد استفاده کنید.

در هر صورت هنگام طراحی دکوراسیون داخلی خانه، سلیقه و روحیات فرد اثر تعیین کننده و غالب است و به هیچ عنوان نباید اصول و طراحی مورد استفاده در دیگر خانه‌­ها را به خود تعمیم دهید چرا که در کنار سلیقه و روحیات فردی، فضای خانه و عواملی نظیر میزان نورگیری، موقعیت در طبقات، میزان وسایل و… نیز مؤثر هستند.

چکیده‌­ی مطلب:

در این مطلب سعی کردیم تا به اصول بسیار مهم در دکوراسیون داخلی خانه بپردازیم که با رعایت آن در خانه­‌ی خود به محیطی شاد و پرانرژی خواهید رسید.

توجه به این چند نکته ضروری است که این امر، کاری سیلقه‌­ای بوده و هیچ اجباری وجود ندارد، دکوراسیون هر خانه‌­ای مختص همان خانه می‌باشد و قابل تعمیم نیست و همچنین نتیجه­‌ی مطلوب نهایی وابسته به بکارگیری تمامی این اصول در تمامی جنبه­‌های دکوراسیون داخلی دارد.